top of page

UZAKTAN EĞİTİM İÇİN ARAÇLAR

Not: Kullanabileceğiniz en etkili araç sizin amacınıza en çok hizmet eden ve en rahat kullanabildiğinizi düşündüğünüz araçtır. O nedenle, bu sayfadaki araçlar sadece tavsiye şeklindedir.

2757-exclamation-mark-512.webp

Bildiğiniz üzere dünya çapında yaşanan yeni Koronavirüs (Covid-19) hastalığı salgını nedeniyle birçok konuda yeniden düzenlemeler yapılıyor ve birçok konuda da her gün yeni bir haber ile uyanıyoruz. Temennimiz bu salgının artık bir şekilde kontrol altına alınıp mümkün olduğunca az zararla üstesinden gelinmesidir. Bu aşamada, virüsün yayılmasını önlemek adına üzerimize düşen kalabalık ortamlardan uzak durup mümkün olduğunca evde kalmak olacaktır. Bu sebeple de eğitim ortamlarında da düzenlemeye gidilmesi kaçınılmaz oldu. Örgün eğitim sistemini Uzaktan Eğitime dönüştürme aşaması şartlardan dolayı çok hızlı oldu ve birçok konuda acil çözümler üretmemiz gerekiyor. Birçok hocamız ve öğretmenimiz online eğitim şartları ile ilk kez tanıştığı için de bazı zorluklar yaşayacaktır. Sitenin bu sayfasını da uzaktan eğitim amaçlı kullanabileceğiniz araçlara ve ortamlara ayırdım. Sadece İngilizce değil, her branşta bu sisteme geçtiğimiz için de sitenin bu sayfasını özellikle Türkçe olarak hazırladım. Yorumlarınıza ve taleplere göre de şekilleneceğini düşünüyorum.

IBUZEM ALMS

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi'nin sistemini kesinlikle kullanmamız gerekiyor. Bu sistemde haftalık olarak ders içeriklerini, online toplantı yapacaksanız onun davet linkini ve öğrencilere duyurularımızı paylaşmamız gerekiyor. Bu zorunluluk derslerin resmi olarak raporlanmasının bu sistemden yapılacağından kaynaklanmaktadır. Ancak iki noktaya çok dikkat etmemiz gerekiyor.

 

1. Bu ortamda SANAL SINIF yapmıyoruz. Halihazırda bu ortamda İngilizce, Türk Dili ve Atatürk İlke ve İnkılapları dersleri yürütüldüğünden diğer dersler kapasitesini aşmış oluyor.

2. Bu ortama materyal yüklerken ders videolarını yüklemiyoruz. Bu da depolama alanının aşırı dolmasına neden olduğu için dikkat edilmesi gereken bir nokta olacaktır.

 

 

IBUZEM ALMS'ye içerik yükleme videosu: 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Edmodo - Asenkron bir öğrenme ortamı yaratmak isterseniz, Edmodo bu konuda size çok yardımcı olacaktır. Bu sistem üzerinden yapabilecekleriniz ise sizin öğrencilerle iletişiminiz için çok faydalı olacaktır. Yapabileceklerinizden bazıları ise;

  • Türkçe dahil olmak üzere dil seçenekleri vardır.

  • Mobil uygulaması var. Eklediğiniz her etkinlik öğrencilere bildirim olarak gidecektir.

  • Her dersiniz için ayrı sınıf açabilirsiniz.

  • Öğrencilerden dersinize ilk girişte bir kod girmeleri istenir ve yalnızca o kodla derse kabul edilirler. Bu şekilde tanımadığınız kişilerin dersinizi arayıp dersinize girmiş olma ihtimali ortadan kalkar.

  • Güvenlidir. Öğrencileriniz, tanımadıkları kişilerle karşılaşmamış olur.

  • Bu sistemden duyurularınızı yapabilirsiniz.

  • Öğrencilere ödev verip, ödev için son teslim tarihi oluşturabilirsiniz. Son teslim tarihinden sonra öğrenci ödevlerini kabul etmeyebilir ya da geç ödev olarak alabilirsiniz.

  • Dosya yükleme konusunda sınırı yoktur. Ancak her yüklemede 100 MB'ı geçmememiz gerekir. Ders materyalleriniz için çok iyi bir sistem olacaktır.

  • Sınav yapabilirsiniz. İnternet ortamında sınav yaparken güvenli olmayacağını düşünüp öğrencilerin kendilerini değerlendirmeleri için bir fırsat olarak kullanabilirsiniz.

  • Öğrencileriniz için anket oluşturabilirsiniz.

Edmodo sınıf açma ve içerik düzenleme:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google Classroom - Edmodo ile aynı özelliklere sahiptir. Üniversitemizin tavsiye ettiği platformdur. Google üzerinden hizmet verdiği için bazı artıları olmasına rağmen Edmodo ile kıyasladığımda Edmodo daha pratik gelmektedir. Bu iki platformu daha önce kullanıp karşılaştırma yaptığım yazıyı http://sakayoglu.wordpress.com blog adresinde bulabilirsiniz. O sitedeki karşılaştırmayı yaptığım zaman 2017 yılıydı. Daha sonrasında bazı güncellemelerin ve iyileştirmelerin yapıldığını unutmamak gerekiyor. Bir de Google Classroom'u kullanabilmek için kurumunuzun Google Suite'i almış olması gerekir. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi olarak alındığı için kurum mailinizdeki kullanıcı adını kullaniciadi@ef.ibu.edu.tr olarak kullanabilirsiniz. Bu hesabın şifresi için Uzaktan Eğitim Merkezi'ne ya da bu site üzerinden bana ulaşıp sorabilirsiniz. Güvenlik nedeniyle şifrenizin nasıl oluşturulduğunu buradan yazmamayı tercih ettim.

Google Classroom Kullanımı için:

 

 

 

Google Meet - Eş zamanlı olarak öğrencilerinizle ders yapmak, toplantı yapmak istediğinizde Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde kullanabileceğiniz senkron bir ortamdır. BAIBU'ye özel olarak;

  • 250 kişiye kadar katılımcı aynı anda bağlanabilir.

  • Tüm katılımcılar webcam ve mikrofon kullanabilir. 

  • Hazırladığınız bir dosyayı ya da tüm ekranınızı paylaşmaya olanak sağlar. 

  • Oturumlarınız kaydedilir ve daha sonra bunu öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz. 

  • Kullanmak için Google Classroom için bahsettiğim mail adreslerinizi ve şifrelerinizi kullanmanız gerekir. Kişisel Gmail hesaplarınız ile kullanamazsınız.

  • Takvim üzerinden toplantı oluşturmak için bilgilendirici video IBUZEM sayfasında yer almaktadır. O nedenle onu eklemedim. IBUZEM sayfasındaki video için tıklayınız

 

 

 

                    Google Meet Ders Oluşturma

 

 

 

Doodle - Öğrencilerle ortak bir zaman belirlemek için kullanabilirsiniz. Online dersler için eğer senkron bir ders ya da toplantı planlıyorsanız, Doodle üzerinden bir etkinlik hazırlayarak tüm katılımcıların uygun vakitlerini sisteme girmelerini isteyebilirsiniz. Doodle herkes için en uygun zamanı belirleyecektir.

POWERPOINT SUNUMLARINA SES EKLEME

Daha önceden dersleriniz için hazırlamış olduğunuz Powerpoint sunumlarınızı sesli sunum haline getirmek için iki farklı yöntem kullanabilirsiniz. Bunlardan birincisi Powerpoint'in kendi özelliğini kullanmak; diğeri ise Camtasia ile ekran kaydı yapmak. İkisinin farkı, Powerpoint üzerinde her slayt için kayıt yaparak hazırlarsınız, Camtasia'da ise kesintisiz kayıt yapabilirsiniz. Camtasia'nın dezavantajı ise oluşturulan dosyanın büyük olması ve paylaşımının zor olmasıdır. Bu ikisi arasında seçiminizi kendiniz belirleyebilirsiniz.

 

1. Yol: Powerpoint programının kendi özelliğini kullanarak:

2. Yol: Camtasia ile ekran kaydı alarak:

 

 

 

EKLENECEKLER

Online Sınav Hazırlama 

Zoom Video Konferans Aracı (Google Meet Alternatif olarak)

 

Miro - Ortak çalışma sayfası

facebookSharingThumbnail.png
5e2531718f5b5.png
download.jpg
download (1).jpg
bottom of page